Информационна база: 2. Фирмена сметка
2.13 Подаване Форма СПБ-5 към БНБ

Форма СПБ-5 се попълва от всички местни юридически лица и еднолични търговци, декларирали пред БНБ сметки, открити в чужбина. Формата се попълва на всяко тримесечие.
С една форма се отчитат салдата и начислените и изплатени лихви по всички сметки, открити в чужбина. Ако за посоченият период има салдо в няколко различни валути, се преизчислява към основната валута на сметката, по фиксинг към последния ден на отчетния период.
СПБ-5 се дължи до закриване на сметката в чужбина за всеки отчетен период, включително за тримесечието, през което сметката е била закрита.
Форма СПБ-5 се предоставя на БНБ в срок до 20-о число на месеца, следващ отчетното тримесечие. Отчетът за четвъртото тримесечие на годината се представя в срок до 25 януари на годината, следваща отчетната.
Форма СПБ-5 може да се подава по електронен път. Задължително е използването на оригиналните образци на отчета, които са налични на интернет страницата на БНБ: https://www.bnb.bg/Statistics/StReportingForms/StRFLegalEntitiesAndSP/index.htm
Съгласно изискванията на чл.14, ал.5 от Наредба № 27 на БНБ, при отчитане на повече от пет декларирани сметки в чужбина, статистическите форми се подават само по електронен път.