Информационна база: 1. Лична сметка
1.03 Идентификация

„Paysera LT“ UAB е лицензирано дружество за електронни пари, което се регулира от надзорния орган Централна банка на Литва и законодателството, регламентиращо процедурата за проверка и идентификация на клиентите. Личните данни на клиентите на „Paysera LT“ се обработват в съответствие с правните актове на Република Литва и нашата Декларация за поверителност.

Клиентите трябва да преминат през процедура по идентификация, за да могат да използват услугите на Paysera. За идентификация са необходими паспорт или лична карта и попълнен „Въпросник за клиента“.  Документите може да се подадат чрез личния акаунта в Paysera чрез компютър с инсталирана камера или чрез мобилното приложение на Paysera.

  1. Идентификация чрез компютър с камера. Влезте в своя личен Paysera акаунт, кликнете върху Завършете своята регистрацияиНаправете / прикачете снимка на своя документ за самоличност, след което изберете Изпълни и изпратете снимка на документа, заедно с Ваше селфи. Нужно е да попълните и „Въпросник за клиента“. Ако представите висококачествено копие на документа за самоличност, заедно със снимка на Вашето лице (селфи) и попълните коректно въпросника, Вашата самоличност ще бъде потвърдена в рамките на 4 работни часа.
  2. Идентификация чрез мобилното приложение. Влезте в своя акаунт и докоснете Не сте завършили своята регистрация, след което изпълнете всички посочени стъпки за идентификация в приложението. Ако представите висококачествено копие на документа за самоличност, заедно със снимка на Вашето лице (селфи) и попълните коректно въпросника, Вашата самоличност ще бъде потвърдена в рамките на 4 работни часа.

Ако сте добавили имейл адрес към Вашия акаунт в Paysera, ще Ви изпратим информация за състоянието на проверката на Вашия документ и по електронна поща.

Процесът по идентификация в мобилното приложение на Paysera: